Pages

Sunday, September 10, 2017

Langit by zulkarnain

Sedang menghapuskan segala tembok demi satu impian.... Semoga Allah perkenankan.... Insyaallah....

Bismillah.... Langkag yang terhenti..kini bermula sekali lagi...

Impian langit by zulkarknain

Saturday, September 2, 2017

Checklist..

Baru ogos kan.... Belum pun december kan.... Iols dah mula buat plan 2018..... Bak kata orang.... Gagal merancang- merancang kegagalan....
Kena konfident merancang....
Kena yakin dgn plan itu
Kena usaha ke arah plan itu..
Yakin...Allah akan berikan yg terbaik buat kita...
Insyaallah.....

Mukadimah panjang jela...hiks....
Akak nak kongsi cerita.... Alhamdullilah...dapat la akak merasa keta besar dik oi... sabar dan yakin pada rezeki Allah...pastu ada ganjarannya... 3tahun merancang.. Akhirnya berjaya....

Dah itu je nak citer... penat oi.... Baru balik ukue jalan... pusing pahang uols .... Kome dah visit pahang ke?

Camner tu?!

Ok.... Memang saja nak pesan... kita ni kan..kalau meniaga la kan... terutama jual makanan la ye... ikhlaskan lah hati bila meniaga tu ye....  Akak ni.. Memang la cerewet bab makan...tapi berlebih kurang juga la...sebab sedap itu subjektif... cuma satu kedai ni... memang top of the top la tahap tidak peduli nye....

Meh la kita rahsiakan nama kedai... di some business park area shah alam... sebelah stanchart bank... ha carik la korang ye

Mula tgk menu best... mcm mcm ada... tapi akak tertarik dgn menu maggie goreng dan caramel machiato..hah.. East meet west sgt menu akak hehehe.... Bila sebut maggi goreng..mesti expectation kita...paling tidak mcm maggi di kedai mamak kan kan....
Tapi....

Sedih betul.... Maggi goreng nye hanyalah... maggi kriuk kriuk celur air panas.... Masin berdengung...

Caramel machiato nye hanya lah..indocafe letak freshmilk and syrup.... Aduh duh duh.....

Harga pulak..for maggi goreng RM5.00 dan caramel machiato RM7.00 ... what the....

Cer citer...mcm mana la akak nak support bisnes org kita kalo gitu ler quality nye...hadoi

All the best la to the cafe.... Akak tak mampu nak support you la kalo camtu levelnye.....

Thursday, August 24, 2017

I'm back again

Hi haloo konichiwa....

Lama rasanya tak berkongsi kisah klasik hidup ku.... I've been riding the roller coaster for the past 2 years.... There's a good and bad ride along the way...takde hal... kita terus melangkah ke hadapan.... What's been missing? Snapshot cerita hidup ku utk kalian...

1. Tukar kerja selepas 5 tahun menyumbang tenaga... i had a great boss..but lifes go on....

2. Keja baru yg bertahan selama 2 tahun... been like itsy bitsy spider situation..day in day out..malas nak citer...sakit nya tuh disini..masih terasa hehehe

3. Baru 3 minggu di tempat baru...kerja di lain negeri..hahaha...dulu kl..sekarang shah alam pis yo ..... So far so good... alhamdullilah....

Kalau di kenang semula... awal awal masuk alam pekerjaan ni.... Tinggi juga tangga yang ku daki.... Semua berkat doa ibu ayah..suami dan anak anak...i am blessed...and i love it so much....

Jumpa lagi..adios ...

Monday, March 3, 2014

Resepi Ikan Salmon ringkas

Sedap dan mudah...i like! bole makan dengan Aglio Olio...atau begitu saja...nasi pun bole...


  • Ikan salmon
  • Sayur bayam - ambil daun
  • Cendawan butang segar
  • Olive Oil
  • Lada Hitam 
  • Garam

Ikan Salmon di potong ikut suka (saya buat dadu..lebih mudah)

Perap dengan lada hitam dan garam....tabur sikiiiit je serbuk kayu manis...(kalau takde pun takpe)

Panas kan kuali (lebih elok kalau non stick) layur olive oil sikiiit....pastu masuk kan salmon ni... dan masak..angkat dan ketepikan

Lepas tu kita goreng bawang putih sikit...dan masukkan cendawan ye.... masak hingga empuk....tabur garam dan lada hitam...

dah masak cendawan..terus je masuk sayur bayam (ambil daun je)...biar masak....tambah sikit garam...

angkat dan hidangkan


Resepi Aglio Olio yang mudah dan ringkas

Jom cuba.... sedap dan simple....

Aglio Olio

Sepeket spagethi
Olive Oil
Bawang Putih
Garam
Lada Hitam

Sotong
Udang
Capsicum



  • Rebus spagethi sehingga masak (lihat pek utk tempoh masak ye...lain brand lain tempoh masak nye)  - dah masak, tos dan ketepikan
  • Panaskan olive oil dan masak sotong, udang dan capsicum - minyak guna sikit je. Angkat dan ketepikan
  • Panas kan olive oil - biar lebih minyaknye..... masuk bawang putih dan goreng hingga garing (kuning nak rangup) Kemudian masuk kan minyak tadi ke dalam bekas yg ada spagetthi ... tabur garam dan lada hitam secukup rasa...masuk sotong udang dan capsicum tadi.... gaul hingga sebati
  • Siap!





Friday, February 21, 2014

Mengira hari

tak lama dah nak bersalin.... waaaaa...takut juga ni...ye la..lama dah kot berehat..... Laikha pun dah darjah 2....

Yang kali ni surprise sket la...sebab tak tau jantina...tak nampak setiap kali scan.... tapi ramai predict baby girl... tak kisah la...janji baby healthy.