Pages

Monday, March 3, 2014

Resepi Ikan Salmon ringkas

Sedap dan mudah...i like! bole makan dengan Aglio Olio...atau begitu saja...nasi pun bole...


  • Ikan salmon
  • Sayur bayam - ambil daun
  • Cendawan butang segar
  • Olive Oil
  • Lada Hitam 
  • Garam

Ikan Salmon di potong ikut suka (saya buat dadu..lebih mudah)

Perap dengan lada hitam dan garam....tabur sikiiiit je serbuk kayu manis...(kalau takde pun takpe)

Panas kan kuali (lebih elok kalau non stick) layur olive oil sikiiit....pastu masuk kan salmon ni... dan masak..angkat dan ketepikan

Lepas tu kita goreng bawang putih sikit...dan masukkan cendawan ye.... masak hingga empuk....tabur garam dan lada hitam...

dah masak cendawan..terus je masuk sayur bayam (ambil daun je)...biar masak....tambah sikit garam...

angkat dan hidangkan


Resepi Aglio Olio yang mudah dan ringkas

Jom cuba.... sedap dan simple....

Aglio Olio

Sepeket spagethi
Olive Oil
Bawang Putih
Garam
Lada Hitam

Sotong
Udang
Capsicum



  • Rebus spagethi sehingga masak (lihat pek utk tempoh masak ye...lain brand lain tempoh masak nye)  - dah masak, tos dan ketepikan
  • Panaskan olive oil dan masak sotong, udang dan capsicum - minyak guna sikit je. Angkat dan ketepikan
  • Panas kan olive oil - biar lebih minyaknye..... masuk bawang putih dan goreng hingga garing (kuning nak rangup) Kemudian masuk kan minyak tadi ke dalam bekas yg ada spagetthi ... tabur garam dan lada hitam secukup rasa...masuk sotong udang dan capsicum tadi.... gaul hingga sebati
  • Siap!





Friday, February 21, 2014

Mengira hari

tak lama dah nak bersalin.... waaaaa...takut juga ni...ye la..lama dah kot berehat..... Laikha pun dah darjah 2....

Yang kali ni surprise sket la...sebab tak tau jantina...tak nampak setiap kali scan.... tapi ramai predict baby girl... tak kisah la...janji baby healthy.

Sunday, October 20, 2013

Excited!

Ok lama tak update..... ntah le.... malas pun ye...tak berapa sihat pun hye....nak duduk menung lelama kat laptop tak larat dgn pinggang..... mak buyung dilema....rasanya semua mak buyung pun camni gak....Im 20 weeks now..... dah pass musim mabok.... yg kali ini cepat pulak settle masalah mabuk....kalau yg anak2 dulu...ada sampai 9 bulan mabuk nye.... Alhamdullilah....

So bila dah selesai segala masalah keserasian hormon.. pening..muntah.. maka mari la mencari semangat untuk aktiviti...

Rasanya next saturday nak baking la....jom buat kek! ..... bake or no bake...tak kisah ...

1. Lemon Cheese Cake
2. Oreo Cheese Cake
3. Strawberi Cheese Cake
4. My signature moist chocolate cake


lepas tu nak lunch menu omputih...cewah!... apa kata roasted roasted... ada sos sos.... mesti best..... hehehehe best sangat la bila menaip je menu.....tah larat ke tak..... picture coming soon!

Excited nih.....


Tuesday, August 20, 2013

Semua masalah ada jalan keluar

Kadang kadang...kita rasa macam dah dead end dah masalah kita...... Tapi bila kita buka dan minta pandangan teman teman rapat dan keluarga.... ada penyelesaian nya..... Alhamdullilah....satu jalan terbuka...moga ini merupakan yang terbaik.... La haw la wala ku wata illa billah hil a'zim

Sunday, August 18, 2013

Dugaan....

Kebiasaannya.... pepagi raya tu dalam pukul 2 3 pagi baru bergerak balik kampung.... jalan tak jem....sejuk.....kira ok la.... ngam ngam sampai kampung time subuh... Tapi kali ni....mencabar minda dan emosi sungguh ...bila kesayanganku si RedTurtle meragam di highway Lanchang..... Huhuhu actually... 2 3 hari sebelum raya dah start bunyi bunyi dah....tapi tak la kuat.....bawak gi mekanik... sentuh sikit sikit ok dah... tapi pagi raya tu..memang kemuncak la....tetiba je dia punya bunyi macam motorbot ko....huhuhuh...nak masuk gear dah tak bole.... Berpeluh gak la... tapi En hubby rilek berenti tepi.... start balik....masuk gear....sampai gear 3 je bole..... lenjan jugak la sampai temerloh..... Sampai sana - beraya dulu....... makan apa yg patut...borak borak...buat kecoh lebih kurang.... pastu tukar keta ayah....ngeeee nasib baik la ayah ada keta lebih...... Beraya tetap diteruskan..... Semoga RedTurtle cepat sembuh... masih lagi di Temerloh ni....huhuhuhuh

Tuesday, August 6, 2013

Pejam Celik

Pejam celik...dah masuk 8 bulan tak update...hehehehihihhuhuh....uish...bukan apa... bila dah mengidap penyakit M ni... segala gala nya mati....nak pulak sekarang ni mabuk mabuk...lagi la.... dalam pada tengah menaip ni pun rasa pening pening lalat je..... penangan mabuk mengandung nih.....hanya pada yang pernah mengalami nye aje yang tau.... Bila hormon imbalance... segala gala nye meresahkan....tekak..hidung perut kepala...huyaii.... Esok nak raya... apa nak bedal??? miahahahaha...... Larat ke nak beraya? Larat ke nak makan makan? Larat ke nak bergambor? Larat tak larat pun...esok tetap raya......